ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Ελένη ριζούλη
Κοραή 29-33, Κάτω Ηλιούπολη

Συμβουλές ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Eρευνα της Randstad Hellas s.a. για τις εργασιακές συνθήκες και πόσο αυτές επηρεάζουν την καθημερινή και προσωπική ζωή των εργαζομένων. H σωστή και έξυπνη αξιοποίηση του χρόνου, «κλειδί» για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού στρες

Tην… ανάγκη φιλοτιμία αναγκάζονται να κάνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι καταφεύγουν όλο και συχνότερα στη λύση της ευέλικτης απασχόλησης, μερικής ή προσωρινής, προκειμένου να αποφύγουν τη στασιμότητα και την αστάθεια που προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.

Αν και η ευέλικτη απασχόληση έχει κατά καιρούς δαιμονοποιηθεί και κατηγορηθεί για αδιαφάνεια και πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, παρουσιάζει, ωστόσο, χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν, υπό κανονικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ακόμα και πλεονεκτήματα για κάποιους από τους εργαζομένους: επαφή με την αγορά εργασίας, πρόσθετη επαγγελματική εμπειρία, αλλά και καλύτερη διαχείριση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Στο μεγάλο αυτό θέμα της ισορροπίας μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού βίου (work life balance) αναφέρεται η έρευνα «Workmonitor» για το β’ τετράμηνο του 2010, που διεξήγαγε η εταιρεία «Randstad Hellas S.A.», για την οποία μιλά στο «Εθνος – Εργασία» η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, κ. Λι Οστεργκαρντ – Αλεξανδροπούλου.
Κυρία Αλεξανδροπούλου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της «Randstad Hellas S.A.», το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι εφικτή η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πρόκειται για πραγματικούς αριθμούς ή αποτελεί το αποτέλεσμα ανάγκη «συμμόρφωσης» του εργαζομένου από τον φόβο απώλειας της θέσης του;

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε άτομο έχει τη δική του αντίληψη για τον ορισμό της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Κάποιοι εκτιμούν ως ισορροπία την ελευθερία να λείψουν κάποιες ώρες από την εργασία τους ούτως ώστε να επισκεφτούν τον γιατρό, ενώ άλλοι, ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες, τη δυνατότητα να μπορούν να φύγουν εκτάκτως από τον εργασιακό τους χώρο για να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα οικογενειακή κατάσταση. Νεότεροι υπάλληλοι έχουν μια διαφορετική αντίληψη για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ιδιαίτερα όσοι είναι επικεντρωμένοι στην καριέρα τους. Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σχετίζεται επίσης και με τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στον εργασιακό χώρο. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας συμπληρώθηκε ανώνυμα, επομένως οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν με ειλικρίνεια ανεξάρτητα από τον εργοδότη τους.
Η ανταγωνιστικότητα

Με τους ρυθμούς εργασίας να γίνονται ταχύτεροι και την απασχόληση σε περισσότερες από μία εργασίες σχεδόν υποχρεωτική, κατά πόσο είναι δυνατή η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;
Δεν πιστεύω τόσο ότι ο ρυθμός της εργασίας αυξάνεται, αλλά, μάλλον, ότι αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των υπαλλήλων, δεδομένου ότι η ζήτηση στην αγορά αλλάζει, δηλαδή υπάρχουν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τα άτομα που επιθυμούν να εργαστούν. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα αλλάξουν αυτήν την κατάσταση. Είναι εφικτό να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όμως απαιτείται οργάνωση, καλός προγραμματισμός και ευελιξία από όλες τις πλευρές.
Η επιρροή της οικονομίας

Με ποιους τρόπους εκδηλώνεται στον εργαζόμενο η έλλειψη ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και πώς επηρεάζει την ψυχολογία, την οικογένεια και την εργασία του; Πώς εμφανίζεται το φαινόμενο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία;
Ενα κοινό σύμπτωμα της υπερκόπωσης που προκαλεί η δυσαναλογία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ότι ο υπάλληλος γίνεται οξύθυμος και ευέξαπτος και αυτό επηρεάζει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την οικογένειά του, συνήθως χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο ίδιος.
Οταν ένας υπάλληλος δίνει υπερβολική έμφαση στην επαγγελματική του ζωή, είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλη πίεση στη σχέση του με τα παιδιά του. Η έλλειψη ύπνου και η υπερκόπωση είναι, επίσης, από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασιακή εξουθένωση.
Η δυσαναλογία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να οδηγήσει στην πίεση και στο στρες. Οι εργαζόμενοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι συνέχεια σε μια κατάσταση έλλειψης χρόνου, όπου δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν ή να κάνουν αυτά που επιθυμούν σε προσωπικό επίπεδο, ενώ, παράλληλα, έχει ως αποτέλεσμα να στενεύουν τα κοινωνικά δίκτυα του υπαλλήλου.
Ωστόσο, η δυσαναλογία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στον εργασιακό χώρο του υπαλλήλου, ιδιαίτερα στις σχέσεις του με τους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, και να οδηγήσει σε εργασιακά λάθη, έχοντας επιπτώσεις και στην ποιότητα της εργασίας.
Ενώ κάποιοι εργαζόμενοι νιώθουν ικανοποίηση από την αίσθηση ότι εργάζονται σκληρά, υπάρχουν άλλοι που νιώθουν ότι επηρεάζεται το επίπεδο της ικανοποίησης που αντλούν στην εργασία τους. Η εργασιακή πίεση πολλές φορές είναι αυτο-επιβαλλόμενη!
Η δυσαναλογία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η εργασιακή πίεση δεν είναι νέα προβλήματα, ωστόσο έχουν λάβει περισσότερη προσοχή αυτήν τη δεκαετία παρά ποτέ άλλοτε.
Αναγνωρίζεται ότι τα αυξανόμενα επίπεδα πίεσης συνδέονται με το αλλαγμένο εργασιακό περιβάλλον της τελευταίας δεκαετίας, που προέκυψε από την παγκοσμιοποίηση, τις αυξανόμενες ανταγωνιστικές προκλήσεις, τη γρήγορη τεχνολογική αλλαγή και την πιο αργή οικονομία.
Η σημερινή κοινωνία έχει υψηλές προσδοκίες όσον αφορά τον τρόπο ζωής και είναι φυσικά πιο υλιστική από τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο μέσος χρόνος που περνά κανείς με την οικογένειά του σε μια τυπική ημέρα εργασίας έχει μειωθεί.
Οι ρόλοι και οι προσδοκίες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, όσον αφορά τις οικογένειές τους, έχουν αλλάξει ριζικά.
Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες μέθοδοι υποστήριξης στον εργαζόμενο που δεν μπορεί να ισορροπήσει μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργοδότες σήμερα έχουν ως απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση εξόδων, υπάρχουν ενέργειες που υλοποιούνται ξεκάθαρα προς όφελος των εργαζομένων;
Καλοί εργοδότες υπάρχουν και πιστεύω ότι έχουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον να εισάγουν πολιτικές ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους υπαλλήλους τους. Εχει νόημα για τους εργοδότες να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να διατηρούν μια υγιή ισορροπία, καθώς αποδεικνύεται ότι είναι μια αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση και για τις δύο πλευρές.
Οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους να επιτύχουν την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ενας τρόπος είναι η πρόσβαση σε ένα τηλέφωνο και σε τηλεφωνικά μηνύματα, αλλά και οι εναλλακτικές ώρες εργασίας, η επιλογή ευέλικτου ωραρίου ή και η δυνατότητα να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, εφόσον χρειαστεί, μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη ισορροπίας.
Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι που οι εργαζόμενοι μπορούν να εφαρμόσουν προσωπικά, όπως το να εξετάσουν τη διαχείριση του χρόνου τους, ιεραρχώντας τις προτεραιότητές τους και να ρυθμίσουν αναλόγως τις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι απαραίτητο το ωράριο εργασίας να είναι υπερφορτωμένο.
Αντιθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου προσπαθούμε να εντάσσουμε πολλά πράγματα στον ελεύθερο χρόνο μας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε για να εξοικονομήσουμε χρόνο από τις υποχρεώσεις του σπιτιού.
Επίσης, είναι σημαντική η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης πίεσης όταν εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις.
Oι επιδράσεις της εργασιακής εμπειρίας
Αντικειμενικά μιλώντας, μπορεί η ευελιξία στην εργασία να ευνοήσει τον εργαζόμενο ή μήπως αποτελεί μία μέθοδο καταπάτησης των από ετών επαγγελματικών κεκτημένων του;
Η προσωρινή απασχόληση δίνει την ευκαιρία να πετύχουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους και, παράλληλα, να φρεσκάρουμε τις δεξιότητές μας και να αποκτήσουμε πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ευελιξία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον τομέα που ενδιαφέρεται κάποιος, ενώ δίνει και την ευκαιρία εργασίας σε εταιρείες υψηλού κύρους, που διαφορετικά ίσως να μην προχωρούσαν σε μακροχρόνιες προσλήψεις.
Επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες να συνεργαστεί κανείς με νέους ανθρώπους αλλά και με έμπειρους επαγγελματίες, διευρύνοντας το δίκτυο των επαγγελματικών του γνωριμιών και, επιπλέον, παρέχει στα άτομα που έχουν προσφάτως απολυθεί τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα καλλιεργούν και εξασκούν τις δεξιότητές τους, ωσότου βρουν μια μόνιμη εργασία. Φυσικά, είναι ένας τρόπος για να έχει κανείς μια σταθερή πηγή εισοδήματος, έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι με την προσωρινή απασχόληση δίνεται η ευκαιρία στους εργαζομένους να παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας (τη στιγμή που η άλλη εναλλακτική είναι η ανεργία), πράγμα μέγιστης σημασίας σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμένουν σε επαφή με το εργασιακό περιβάλλον. Αλλωστε, οι προσωρινές θέσεις εργασίας που παρατίθενται στο βιογραφικό σημείωμα συχνά έχουν την ίδια βαρύτητα για έναν πιθανό εργοδότη, ιδιαίτερα όταν η εργασιακή εμπειρία αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του υποψηφίου. Είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη για τους φοιτητές, τους προσφάτως πτυχιούχους, τα άτομα που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά και για τα άτομα που θα θέλουν να αλλάξουν καριέρα. Η προσωρινή απασχόληση μπορεί να ωφελήσει σχεδόν τον καθέναν, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Διαπιστώσεις
O φόρτος εργασίας επηρεάζει τους εργαζομένους
Tα βασικότερα ευρήματα της έρευνας Workmonitor για την Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:
Πάνω από το 57% των εργαζομένων συμφωνεί ότι ο φόρτος εργασίας του έχει αυξηθεί, ωστόσο, παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας, τουλάχιστον 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα κατορθώσει να διατηρήσει μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής.
Ενας στους δύο (50%) Έλληνες εργαζόμενους αισθάνεται ότι δεν μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του λόγω εργασιακού φόρτου, ενώ 66% των εργαζομένων θεωρεί ότι απαιτείται να εργαστεί σκληρότερα, όταν συνάδελφοί τους απουσιάζουν με άδεια.
Το 33% περίπου των Ελλήνων εργαζομένων μπορεί να πάρει ρεπό ή να φύγει σε διακοπές όποτε το θελήσει. Σε άλλες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, συνήθως πάνω από το 40%.
Μόνο στην Ελλάδα και την Ινδία, ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας δεν έχει βελτιώσει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων για την αναζήτηση νέας εργασίας, ούτε έχει μειώσει τον φόβο απώλειας της εργασίας τους. Και στις δύο χώρες μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων φοβάται την απώλεια εργασίας ενώ παρατηρείται αύξηση της ανασφάλειας αυτής σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Μαρτίου.
Πάνω από το 50% των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, απαντά στις κλήσεις και στα email που λαμβάνει από την εργασία του.
Το 71% των εργαζομένων δηλώνει ότι αποδίδει αισθητά καλύτερα μετά από μερικές ημέρες αδείας.
Ταυτότητα έρευνας
Χρόνος διεξαγωγής: από 7 έως και 18 Μαΐου 2010
Δείγμα: 810 άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών, απασχολούμενοι (με αμειβόμενη εργασία) τουλάχιστον 24 ώρες εβδομαδιαίως – συμπεριλαμβανομένων των μερικώς απασχολουμένων, όχι όμως των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλα τα περιφερειακά κέντρα της Ελλάδας.
Μέθοδος: Online ανώνυμο ερωτηματολόγιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ

— Ελένη Ριζούλη

No comments yet.